Det pågår en kris vid gränsen mellan Belarus och Polen och tusentals människor befinner sig i en akut situation. I media skrivs det om att Belarus använder dessa människor som ett sätt att pressa EU och vissa menar att det handlar om migranter som saknar asylskäl. Men vad är det egentligen som händer och vet vi med säkerhet att de människor som är fast vid gränsen inte har skyddsbehov? För att reda ut detta ringde Asylrättscentrums kommunikationsansvarige Maja Dahl upp generalsekreterare Mårten Löfberg.
– Det finns uppgifter om att belarusiska regeringen medvetet transporterat människor till gränsen för att sätta press på EU, men det vi är mest bekymrade över är att det är människor som sedan flera dygn tillbaka lever mitt i vinterkylan, säger Mårten Löfberg.
Alla människor har rätt att söka asyl
Han fortsätter sedan att berätta om de rapporter som visar att ideella organisationer har stoppats av polska myndigheter att komma fram och hjälpa dem som är fast vid gränsen. Mårten lyfter även att det är ett hot mot asylrätten att människorna som nu befinner sig vid gränsen inte får sina asylskäl prövade.
– För det första har alla människor rätt att söka asyl enligt internationell rätt och de här människorna har inte tillåtits komma in i Polen och söka asyl, säger Mårten Löfberg och fortsätter, dessutom har EU en egen reglering som är väldigt tydlig. Alla EU-länder måste ta emot asylansökningar på sitt territorium, men också vid sin gräns. Det talas på flera håll om ett hot mot EU, men vi är väldigt bekymrade över hotet mot asylrätten.
Asylrättscentrum kommer fortsatt att följa utvecklingen av vad som händer på gränsen och lyfta det asylrättsliga perspektivet i frågan.
Se hela klippet här:
För fler analyser från Asylrättscentrum, klicka här.