Vad händer med alla som flyr från Ukraina?

2022-03-29 Aktuellt, Människor och Migration

Den 4 mars i år beslutade EU att aktivera massflyktsdirektivet och ge alla människor som flyr Ukraina tillfälligt uppehållstillstånd inom EU. Vad innebär direktivet och hur ser skyddet ut för människor som söker uppehållstillstånd från Ukraina? Vad innebär det när ett direktiv som aldrig använts innan aktiveras och vilka frågor ställs tillämpande myndighet inför?

I det här avsnittet går Asylrättscentrums generalsekreterare Mårten Löfberg och Migrationsverkets biträdande rättschef Anna Lindblad igenom massflyktsdirektivet, vilka rättigheter människor som får uppehållstillstånd genom direktivet har och vilka frågor som ännu inte är lösta. Avsnittet går bland annat igenom rätten till vård och vad som gör att människor som flyr Ukraina kan ta sig till Sverige, men även det vi ännu inte vet. Vad händer om kriget blir långvarigt och pågår längre än de åren som direktivet kan gälla?

Vad händer med människor som söker asyl från andra länder?

Dessutom pratar vi om människor som nu hamnar i medieskuggan. Vad händer med afghanerna som skulle få nya prövningar och hur ser Migrationsverkets prioritering ut när allt fler människor söker uppehållstillstånd genom massflyktsdirektivet?

I avsnittet tackar även Människor & Migrations producent och programledare Maja Dahl för sig. Efter 6,5 år har det blivit dags att lämna över podden till Asylrättscentrum att driva i egen regi.

Podden finns på SoundcloudSpotifyiTunes och valfri podcast-app.

För uppdaterad information

Avsnittet spelades in den 24 mars, vissa saker kan ändras efter det att vi spelat in. För att vara säker på att du har den senaste informationen om massflyktsdirektivet, gå gärna in på Frågor och svar, finns även tillgänglig på ukrainska.

Andra viktiga länkar:

Asylrättscentrums remissvar

Promemorian Särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet till följd av Rysslands aggression mot Ukraina
Remissvar promemorian Obligatorisk identitetskontroll vid resa med passagerarfartyg

Fores och Delmis seminarium
Flyktingar i och från Ukraina – Vårt mottagande och vår hjälp

Stöd oss

Hjälp oss att försvara asylrätten och stå upp för människors rätt till skydd!

Kommentarer

Här hittar du kommentarer och analyser av den migrationspoltiska utvecklingen.

Kontakta oss

Här hittar du information om hur du kontaktar oss och vilket stöd du kan få. 

Share This