Vad händer i Moria?

2020-09-3 Aktuellt

En stor del av de flyktingar som tar sig in i EU kommer till Grekland. I transitlägret Moria bor idag ungefär 18 000 människor, lägret är byggt för 3000. Hur ser vardagen ut för människorna som bor där och hur går det till när de ska söka asyl?

I det här avsnittet av Människor & Migration gästas podden av människorättsjuristen Anna Benedictsson som jobbat med både juridisk rådgivning i lägren på Lesbos och search and rescue-insatser. Tillsammans med Asylrättscentrums chefsjurist Anna Lindblad och kommunikationsansvarig Maja Dahl pratar Anna Benedictsson om utvecklingen i lägren, våldet mot flyktingar och hjälparbetare, de snabba ändringarna i grekisk migrationsrätt och hur man arbetar som jurist i en situation där de mänskliga rättigheterna kränks.

I avsnittet diskuteras även Dublinförordningen och Turkietavtalet, samt varför Sverige inte vill vara med och ta emot de ensamkommande barn som bor i lägren, trots att 11 andra EU-länder nu ställer upp.

Podden finns på SoundcloudSpotifyiTunes och valfri podcast-app.

Vad blir Sveriges nya migrationspolitik?

Hösten 2020 ska den parlamentariska kommittén presentera sitt uppdrag. Ta del av våra anlyser av de politiska förslagen.

Så fungerar asylprocessen

Här hittar du viktig information om hur asylprocessen fungerar i Sverige och vad personer som söker asyl bör tänka på. 

Vilket stöd kan du få?

Information om vilket stöd och hjälp våra jurister kan ge, och vilken information vi behöver från dig för att kunna hjälpa till. 

Share This