Så får du som papperslös covid-vaccin

2021-06-1 Aktuellt

Du som lever i Sverige utan tillstånd har rätt att få covid-vaccin. Precis som för personer som har tillstånd är vaccinet gratis. Eftersom du inte har ett personnummer kan det vara svårt för dig att boka vaccinering, men det betyder inte att du inte har rätt till vaccin.

När kan du boka tid?

Vaccineringen i Sverige har skett i olika steg där de äldsta personerna och de som riskerar att bli sjukast har fått vaccin först. Nu har alla som velat vaccinera sig kunnat få sin första och andra spruta. De som ännu inte vaccinerat sig kan boka tid behöver inte vänta på något nytt steg utan kan boka nu direkt.

Så bokar du

Många bokar sin vaccinationstid digitalt, men det är svårt för dig som inte har något bankId. Du kan ringa till vårdcentralen för att boka.

Om de säger att du inte har rätt till vaccin

Om vårdcentralen eller den du försöker boka vaccination hos säger att papperslösa inte har rätt till vaccin för covid-19. Då kan du säga att de har fel och att de ska läsa till exempel här.

Ideella organisationer som hjälper till med vaccinering

Det finns flera ideella organisationer som hjälper till med vaccinering av papperslösa och hemlösa människor. Du kan fråga organisationen om de hjälper till där du bor.
Exempel på organisationer som hjälper till med vaccinering:
Hela Människan
Sveriges stadsmissioner

Information om vaccinet på andra språk

På 1177.se kan du läsa information om vaccinet på flera olika språk. Klicka här för att läsa mer.

Vad blir Sveriges nya migrationspolitik?

Hösten 2020 ska den parlamentariska kommittén presentera sitt uppdrag. Ta del av våra anlyser av de politiska förslagen.

Så fungerar asylprocessen

Här hittar du viktig information om hur asylprocessen fungerar i Sverige och vad personer som söker asyl bör tänka på. 

Vilket stöd kan du få?

Information om vilket stöd och hjälp våra jurister kan ge, och vilken information vi behöver från dig för att kunna hjälpa till. 

Share This