Rättssäkerheten och säkra ursprungsländer – rapportlansering

2021-12-2 Aktuellt, Migforum

I maj 2021 infördes nya bestämmelser som gör att Migrationsverket har rätt att använda en lista över säkra ursprungsländer när de bedömer asylansökningar. Listan innebär att länderna som finns med anses vara så säkra att asylsökande därifrån vanligtvis inte har rätt till skydd, och ger Migrationsverket utökade möjligheter att fatta beslut om avvisning med omedelbart återvändande. Det är även svårare för personer som söker asyl från något av länderna på listan att få tillgång till offentligt biträde.

Bestämmelserna har nu använts i 6 månader, men har processerna varit rättssäkra? Asylrättscentrum har med stöd av UNCHR granskat rättssäkerheten i tillämpningen av de nya bestämmelserna och bjuder in till rapportlansering och samtal torsdag den 9 december.

Tider och upplägg

9.00-9.15 Rapportpresentation

Asylrättscentrums jurist Linnea Midtsian presenterar den nya rapporten som granskar tillämpningen de nya bestämmelserna om säkra ursprungsländer. Rapporten granskar beslut som Migrationsverket fattat under de tre första månaderna som reglerna om säkra ursprungsländer har tillämpats.

9.15 – 9.45 Panelsamtal: Hur stöttar vi människor som söker asyl från ett land ett säkert ursprungsland?

Hur kan civilsamhället stötta asylsökande från säkra ursprungsländer och vilka lärdomar går det att dra från hur Migrationsverket hittills har tillämpat de nya bestämmelserna?
I panelen:
Sofia Rönnow-Pessah, Europarättslig expert, Rädda Barnen
Martin Nyman, Chefsjurist, Asylrättscentrum
Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för arbetet med flyktingar och migranter på Amnesty Sverige

Anmälan

Seminariet sker digitalt torsdag den 9 december. Länken skickas till dig som anmäler dig genom att fylla i formuläret här nedan:

Anmälan lanseringsseminarium

10 + 7 =

Stöd oss

Hjälp oss att försvara asylrätten och stå upp för människors rätt till skydd!

Kommentarer

Här hittar du kommentarer och analyser av den migrationspoltiska utvecklingen.

Kontakta oss

Här hittar du information om hur du kontaktar oss och vilket stöd du kan få. 

Share This