Ny generalsekreterare ska göra Asylrättscentrum till nav för asylsökandes rättigheter

2021-06-9 Aktuellt

Asylrättscentrums styrelse har utsett Mårten Löfberg till ny generalsekreterare. Han har lång erfarenhet som expert och opinionsbildare i migrationsfrågor och kommer nu senast från en tjänst som Sidas ämnesföreträdare för mänskliga rättigheter och samordnare för Agenda 2030.

Ylva Sperling och Mårten Löfberg. Foto: Hamid Ershad Sarabi

Asylrättscentrum grundades 1991 och har sedan dess arbetat för att människor som söker asyl i Sverige ska få en rättssäker asylprocess. De senaste årens förändringar i migrationslagstiftningen har fått stora konsekvenser för organisationens arbete. Tidigare drev Asylrättscentrum främst ärenden där fel hade begåtts i själva processen, men utvecklingen av lagstiftningen har lett till att organisationen nu också driver ärenden där lagstiftningen i sig kan hamna i konflikt med mänskliga rättigheter och rättssäkerhetsprinciper. 

– De snabba lagändringarna och avsaknaden av långsiktiga lösningar ökar behovet av en aktör som värnar rättigheterna för dem som söker asyl i Sverige. Målsättningen är att Asylrättscentrum ska vara ett nav som samlar svenskt civilsamhälle kring rättssäkerhet och skyddet av mänskliga rättigheter i asylprocessen. Vi är övertygade om att Mårten Löfberg med sin gedigna erfarenhet av arbete för asylsökandes och migranters rättigheter både praktiskt och opinionsmässigt kan ta organisationen dit, säger Ylva Sperling ordförande för Asylrättscentrum och sektionschef på Rädda Barnen.

Mårten Löfberg har lång bakgrund inom migrationsrätt, migrationspolitik och internationell människorätt i Sverige, EU och globalt. Tidigt i sin karriär var han asylutredare på Migrationsverket och har sedan dess arbetat med frågorna både inom politiken, för ideella organisationer och som oberoende expert. Han har varit verksam i olika expertroller i ett tiotal länder i Afrika, Latinamerika och Mellanöstern, senast vid Sveriges ambassad i Demokratiska republiken Kongo, och arbetar idag som ämnesföreträdare inom mänskliga rättigheter och samordnare för Agenda 2030 på Sida. Mårten Löfberg har under många år varit en framträdande debattör inom svensk och europeisk migrationsrätt och har ett brett nätverk i både Sverige och internationellt.

– Jag ser det som en fantastisk möjlighet att få vara med och utveckla Asylrättscentrums unika expertuppdrag, men också att ta ytterligare steg i arbetet med att mobilisera de krafter som värnar asylrätten och migranters mänskliga rättigheter. Vi har en oerhört viktig uppgift att fånga upp det enorma engagemang som finns för asylsökandes och migranters rättigheter i Sverige, ett engagemang som just nu övervintrar, säger Mårten Löfberg.

Mårten Löfberg tillträder som generalsekreterare den 16 augusti.

Mer information

För mer information om Mårten Löfberg och intervjuförfrågningar, kontakta Mårten på marten.lofberg@sweref.org.

Vad blir Sveriges nya migrationspolitik?

Hösten 2020 ska den parlamentariska kommittén presentera sitt uppdrag. Ta del av våra anlyser av de politiska förslagen.

Så fungerar asylprocessen

Här hittar du viktig information om hur asylprocessen fungerar i Sverige och vad personer som söker asyl bör tänka på. 

Vilket stöd kan du få?

Information om vilket stöd och hjälp våra jurister kan ge, och vilken information vi behöver från dig för att kunna hjälpa till. 

Share This