Du som sökt asyl med föräldrar
I detta avsnitt kommer vi att informera om hur själva asylprocessen går till för dig som har kommit hit tillsammans med en av eller båda dina föräldrar. Det finns information om alla delar i asylprocessen – från ansökan till sista beslut. Det här avsnittet innehåller väldigt mycket information, men informationen är samtidigt viktig. Vårt råd är därför att du går igenom detta avsnitt tillsammans med en förälder eller annan viktig vuxen.
Hitta i sidan
Vi kommer att informera dig om var och hur man söker asyl, vilken hjälp du och din familj kan få i asylprocessen, hur en asylutredning går till och hur ni på bästa sätt kan förbereda er inför den.
Vi tar även upp frågan om den så kallade Dublinförordningen, och varför Migrationsverket tar era fingeravtryck. Det är inte säkert att det är Sverige som ska pröva era asylansökningar, och det är det som regleras i denna Dublinförordning. Det är ett svårt avsnitt, men vi har tagit med det för att du och dina föräldrar lätt ska kunna hitta relevant information om Dublinförordningen.
Du kommer slutligen också att få information om hur det går till att överklaga ett beslut från Migrationsverket, och i ett senare skede, en dom från migrationsdomstolen.
Att lämna in sin asylsökan
I detta avsnitt berättar vi hur du och din familj ska göra för att söka asyl i Sverige och var ni kan lämna in er asylansökan. Vi berättar också vad som händer när ni söker asyl, vad Migrationsverket kan fråga er om, varför ni fotograferas och får lämna fingeravtryck. Det finns också information om vad som händer efter att ni lämnat in er asylansökan.

Ska er ansökan prövas i Sverige?
När ni söker asyl i Sverige måste Migrationsverket först utreda om det finns ett annat land som är ansvarigt för att pröva er asylansökan. Vilket land som är ansvarigt bestäms i Dublinförordningen. I detta avsnitt finns information om vad Dublinförordningen är, vad som händer om Migrationsverket bestämmer att er asylansökan ska prövas i ett annat land och vad som kan göra att Migrationsverket prövar er asylansökan ändå.

Förberdelser inför asylutredningen
För att Migrationsverket ska kunna bedöma om din familj ska få uppehållstillstånd i Sverige måste de veta mer om din familjs situation. Därför kallas ni till en asylutredning där ni får träffa Migrationsverket och berätta varför ni söker asyl. I detta avsnitt berättar vi mer om vad du och din familj kan tänka på och förbereda inför asylutredningen.

Möte med offentligt biträde
Om du och din familj får ett offentligt biträde är det viktigt att ni får träffa biträdet innan det är dags för asylutredning hos Migrationsverket. Här berättar vi om vilken information ni bör få när ni träffar ert offentliga biträde och hur mötet kan gå till. Det finns också information om vad det offentliga biträdet behöver veta om dig och din familj.

Asylutredning
När du och din familj har sökt asyl behöver Migrationsverket få information om er och era asylskäl för att kunna bedöma om ni ska få stanna i Sverige. Därför kallas ni till en asylutredning där ni får träffa Migrationsverket och berätta om er situation och varför ni söker asyl. Här berättar vi hur en asylutredning går till, vilka som är med på asylutredningen och vilka frågor Migrationsverket behöver få svar på. Vi berättar också vad som kan hända om du vill berätta något för Migrationsverket som du inte vill att dina föräldrar ska få veta.

Migrationsverkets beslut
När du har varit på asylutredning kommer Migrationsverket besluta om du och din familj ska få stanna i Sverige. Här berättar vi mer om hur det går till när de tar sitt beslut, vad som händer om ni får ett ja och vad som händer om ni får ett nej.

Hos migrationsdomstolen
Om du och din familj har fått ett nej på er asylansökan kan ni överklaga beslutet till migrationsdomstolen. Då prövar migrationsdomstolen om Migrationsverkets beslut ska ändras. Vi berättar under detta avsnitt hur det går till när migrationsdomstolen prövar om ni ska få stanna i Sverige, vad som händer om ni får träffa migrationsdomstolen under en muntlig förhandling, vilka som är där och hur ni kan förbereda er.

Hos Migrationsöverdomstolen
Om både Migrationsverket och migrationsdomstolen har sagt nej till att ge dig och din familj uppehållstillstånd kan ni överklaga en sista gång till Migrationsöverdomstolen. I detta avsnitt berättar vi vad som krävs för att Migrationsöverdomstolen ska bedöma er asylansökan och hur det går till.
