Asylrättscentrum öppnar drop-in-rådgivning i ABF-huset

2021-09-14 Aktuellt

Asylrättscentrum ökar tillgängligheten i den juridiska rådgivningen och startar drop-in-rådgivning i ABF-huset i Stockholm. Verksamheten kommer att prövas under två torsdagar i september och sedan utvärderas. Förhoppning är att personer som tidigare haft svårt att få hjälp nu ska få bättre stöd i sina migrationsprocesser. 

Asylrättscentrum har sedan 1991 arbetat för att människor som söker asyl i Sverige ska få en rättssäker asylprocess. Genom åren har organisationen gett gratis juridisk rådgivning till hundratusentals människor som vill förstå sina rättigheter och vilka möjligheter de har i asylprocessen. För att öka tillgängligheten till juridisk rådgivning testar nu Asylrättscentrum drop-in-rådgivning.

– Vi får ofta höra att det först är efter direktkontakt med våra jurister som asylsökande verkligen förstått ett beslut eller hur de kan gå vidare, och vi vet samtidigt att vår digitala- och telefonrådgivning haft sina begränsningar. Vår förhoppning är att en drop-in-rådgivning på plats ska göra att fler kan få hjälp i sina ärenden och nå nya grupper, säger Mårten Löfberg, generalsekreterare på Asylrättscentrum.

Rådgivningen är gratis och man får möjligheten att träffa och prata direkt med en jurist om sitt ärende och ställa sina frågor.  I dagsläget ger Asylrättscentrum juridisk rådgivning över telefon och via mail, men kommer nu att pröva drop-in-rådgivning på ABF-huset i Stockholm. 

– Vi är väldigt glada över detta samarbete med ABF Stockholm. Genom sådana här samarbeten kan vi hjälpa så många fler. Vårt mål är att Asylrättscentrum ska vara mer närvarande ute i samhället där behovet finns, menar Mårten Löfberg.

Mer information om rådgivningen

Datum: torsdag den 16 och 23 september
Tid: 17.00 – 19.00

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm, rum Spånga på plan 4.

Vad blir Sveriges nya migrationspolitik?

Hösten 2020 ska den parlamentariska kommittén presentera sitt uppdrag. Ta del av våra anlyser av de politiska förslagen.

Så fungerar asylprocessen

Här hittar du viktig information om hur asylprocessen fungerar i Sverige och vad personer som söker asyl bör tänka på. 

Vilket stöd kan du få?

Information om vilket stöd och hjälp våra jurister kan ge, och vilken information vi behöver från dig för att kunna hjälpa till. 

Share This