Afghaner i limbo – vad händer med dem som är här?

2021-09-14 Aktuellt, Människor och Migration

Den 16 juli meddelade Migrationsverket att man stoppar alla utvisningar till Afghanistan och hänvisade till det osäkra läget i landet, och den 23 juli meddelande de ett totalt beslutsstopp. Det har snart gått två månader, men vilka konsekvenser har stoppen fått för de afghaner som är i Sverige?

I höstens första avsnitt pratar vi om oroligheterna i Afghanistan och hur verkställighets- och beslutsstoppet påverkar dem som är här. Asylrättscentrums generalsekreterare Mårten Löfberg och juristen Siri Sandin reder ut vilka möjligheter de afghanska medborgarna har att försörja sig under tiden de väntar på Migrationsverkets nya rättsliga ställningstagande. Får de arbeta och vilka har rätt att få ekonomiskt stöd medan de väntar? Hur länge kommer det dröja innan det nya rättsliga ställningstagandet kommer och får Migrationsverket låta bli att utreda asylskäl?

I avsnittet diskuterar vi även vad som händer med dem som utvisats till Afghanistan och den stora skillnaden i beviljandegrad som Migrationsverket haft jämfört med andra EU-länder. Hur har Sverige kunnat utvisa kvinnor till Afghanistan och hänvisat dem till skydd av manligt nätverk?

Podden programleds och produceras av Asylrättscentrums kommunikationsansvarige Maja Dahl.

Podcasten finns på SoundcloudSpotifyiTunes och valfri podcast-app.

Länkar och lästips

Ge afghaner tillfälligt uppehållstillstånd – debattartikeln i Svenska dagbladet

Kvinnors asylskäl och manligt nätverk – rapporten om manligt nätverk

Vanliga frågor och svar om verkställighetsstoppet till Afghanistan

Asylrättscentrum öppnar drop-in-rådgivning

Vad blir Sveriges nya migrationspolitik?

Hösten 2020 ska den parlamentariska kommittén presentera sitt uppdrag. Ta del av våra anlyser av de politiska förslagen.

Så fungerar asylprocessen

Här hittar du viktig information om hur asylprocessen fungerar i Sverige och vad personer som söker asyl bör tänka på. 

Vilket stöd kan du få?

Information om vilket stöd och hjälp våra jurister kan ge, och vilken information vi behöver från dig för att kunna hjälpa till. 

Share This