24 November och åren som gått

2020-11-24 Aktuellt

Vid en presskonferens den 24 november 2015 presenterades den tillfälliga lag som fått stora konsekvenser för människor som söker asyl i Sverige. Datumet blev ett brytdatum och har för vissa asylsökande betytt skillnaden mellan att få stanna och att vara tvungen att återvända. Det har gått 5 år sedan presskonferensen där den tillfälliga lagen presenterades. I det här avsnittet av Människor & Migration tittar vi tillbaka på vad det var som hände då och vad som sedan följde.

Asylrättscentrum chefsjurist Anna Lindblad pratar tillsammans med juristen Sofia Rönnow Pessah och kommunikationsansvarige Maja Dahl om den förändrade lagstiftningen och dess konsekvenser. Alla tre jobbade på olika ställen när lagen presenterades och minns tillbaka på hur samtalet och arbetsuppgifterna förändrades. Vad hände på Migrationsverket där Anna Lindblad jobbade? Hur var det att jobba på Advokatbyrå och företräda asylsökande som Sofia Rönnow Pessah gjorde? Vad hände inom politiken och tankesmedjevärlden där Maja Dahl jobbade?

I avsnittet pratar de också om den uteblivna utvärderingen och hur barnrättskommittén frågor till Sverige kanske ändå kan ge oss en möjlighet att få svar på hur barns rättigheter påverkats av lagen.

Podden finns på SoundcloudSpotifyiTunes och valfri podcast-app.

Klicka här för att läsa Asylrättscentrums remissvar till den tillfälliga lagen.

Klicka här för att läsa Asylrättscentrums rapport ”Migrationsrättens framtid – en redogörelse för de juridiska riskerna med att förlänga den tillfälliga lagen”.

Stöd oss

Hjälp oss att försvara asylrätten och stå upp för människors rätt till skydd!

Kommentarer

Här hittar du kommentarer och analyser av den migrationspoltiska utvecklingen.

Kontakta oss

Här hittar du information om hur du kontaktar oss och vilket stöd du kan få. 

Share This