Single Blog Title

This is a single blog caption
14 April 2016

Kan syrier beviljas stöd för flygbiljetter tillbaka till Syrien?

Samtliga av de som kontaktat Rådgivningsbyrån uppgav att de hade fått nej från Migrationsverket med hänvisning att Sverige inte kan återsända någon till Syrien.

Rådgivningsbyrån har därefter tagit kontakt med Migrationsverket och fått till svar att Migrationsverket är väl medvetna om situationen för gruppen. Däremot finns det inget principiellt ställningstagande att personer från Syrien inte skulle omfattas av stödåtgärder inför en hemresa. Problemet handlar snarare om praktiska utmaningar såsom att det inte finns några flygrutter som kan bokas via Migrationsverkets reseleverantör som går hela vägen till Syrien. Vidare kan Migrationsverket inte betala resor till transitorter såsom Beirut, Doha och Istanbul, utan måste beställa flygbiljetter till det land som finns i verkställighetsföreskriften. Därmed får syrier själva köpa biljetter till transitorter såsom Beirut, Doha och Istanbul, samt anskaffa inresetillstånd/visum som möjliggör att de får resa in i transitorten för att sedan kunna resa vidare till Syrien.

Just nu är det mycket svårt att resa ut överhuvudtaget då få flygbolag har Syrien som slutdestination. Dessutom förekommer nu återresor för personer som reser via Beirut trots att de enligt uppgift inte behöver ett visum i Libanon. Enligt Libanons ambassad i Stockholm krävs inget visum om man uppfyller vissa kriterier, men ändock har en del syrier nekats inresa I Beirut.

Migrationsverket kan bevilja återetableringsstöd till syrier, men pengarna betalas inte ut i förskott utan utbetalning sker när det kan fastställas att personen återvänt till Syrien.

Leave a Reply

Medlemmar

Samarbetspartner